Tidigare har vi skrivit att matkassen som man via olika företag kan få skickad hem ibland faktiskt konkurrerar ut riktiga affärer, men svensk handel utvecklas och kan inte förhindras i sin utveckling och fartfyllda färd mot framtiden. I dagens inlägg pratar vi om hur kostråden förändras över tiden.
I Svd kan vi i dagarna läsa om hur kostråden svänger allt eftersom och hur detta påverkar ett helt folk, från norr till söder. Livsmedel omprövas och forskning ändrar rekommendationerna, som sedan når oss via medier så som tidningar och nyheter på TV.
Från ohälsosamt till nyttigt på några år
Från att handla om hushållseffektivitet och hushållsekonomi riktar sig rekommendationerna idag mer mot miljö och hälsa. Nötter är ett praktexempel på ett vara som ökat markant i populäritet de senaste åren, från att ha varit en pubtilltugg till att hamna på frukostbordet på grund av kliniska studier som visat att dessa små välgörare faktiskt kan sänka kolesterol och ha en skyddande effekt för hjärtat. Nötter är även bra för människor med diabetes med tanke på det låga GI-värdet, sedan är dessa även rika på E-vitamin och protein.
”Kolesterolet var som ett rött skynke i den fettsnåla kostideologin som lanserades på 1950-talet. Ägget var att betrakta som en bomb. Det var givet att hög kolesterolhalt låg bakom sjukdomar i hjärtat. Men naturligt fett har aldrig kunnat visas öka risken för hjärtsjukdom. Moderna stora studier visar ingen nytta alls av att äta mindre fett, mättat fett, eller kolesterol. Kanske är fettsnål mat till och med skadlig för dig.” – SvD