Matlagning och intresset för denna vardagliga men viktiga konst är något som ökar starkt. Med bra råvaror och kunskaper i allt från recept till vilka smaker som passar bra ihop tycker många att det är roligt. Men finns det någon skillnad på manligt och kvinnligt när det kommer till matlagning?
I en artikel i Svenska Yle går det att läsa om hur det syns ner i åldrarna att det finns ett större matlagningsintresse nu än för bara några år sedan. Kockprogram ökar bland unga och i sociala medier syns ofta just mat. Sjundeklassare är betydligt skickligare på att laga mat i dag än vad de tidigare varit, dessutom tycks det vara mer måna om att det ska se fint ut på tallriken än tidigare generationer. Många har även en hel del egna idéer som hemkunskapsläraren i artikeln aldrig varit med om maken. Vissa av eleverna är 13 år och rena mästerkockarna i jämförelse med tidigare klasser på skolan, innan matlagningsprogrammen på tv slog igenom.
Även bland företag är det riktigt inne att ta kurser i matlagning som teambuilding och event att roa sig med. Just för att det uppskattas så mycket. Matlagningskurs Stockholm finns bland annat i Solna, enkelt och nära till city.
I Sveriges Radio går det att läsa om hur Sverige är ett föregångsland när det kommer till jämställdhet i köket och hur var tredje måltid faktiskt lagas av en man i dagens läge. Om några år kommer det säkert vara hälften.
Kvinnligt och manligt i köket
På forskning.se skrivs det om ett antal intressanta studier rörande matlagning och hur synen på framförallt mannen i köket har kommit att förändra vårt sätt att laga mat och leva. Hushållsarbete har fram tills nyligen varit en kvinnlig domän, män som försökte laga mat sågs som löjliga och icke-maskulina. Undantaget var grillning, som ju skedde utanför hemmet. Det som tillhör offentligheten har traditionellt varit männens domän och det innanför hemmets fyra väggar har varit kvinnans. För några år sedan, i slutet av 90-talet, skedde dock en förändring. Männen tog steget in i köket och började laga mat på samma sätt som kvinnorna alltid hade gjort.
Mat har blivit en statusbärare, enligt studier, något som gör att även man kan ägna sig åt det. Men mäns matlagning har plötsligt blivit en mycket finare hushållssyssla än andra sysslor som städning och heminredning. Det ses också fortfarande som nåt unikt och beundransvärt att män är i köket samtidigt som det för många män är en slags materialsport där det gäller att ha de allra bästa verktygen. Viktigt är också att tävla och att vara lite bättre än andra, även om det är i god anda.
I elitgastronomin ser man inte samma trend som i hemmet, med att det snart är lika många måltider som lagas av män som av kvinnor. I det offentliga köket är det i stället männen som dominerar. Det är män som tävlar i Årets Kock och det är män i juryn samt de största elitkockarna som många program handlar om på tv är just av manligt kön. Det är alltså inte alls jämställt ännu även om alla kan välja att bli kock och utbilda sig i matlagning.